Radio Kosova e Lirë

[

Radio e luftës çlirimtare

]

Vendimin për themelimin e Radios-Kosova e Lirë dhe të Agjencisë së lajmeve Kosovapress, e ka marrë Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në një mbledhje të mbajtur, më 13 nëntor të vitit 1998. Nisma për të hapur një radiostacion të luftës doli nga disa anëtarë të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Rreth kësaj nisme janë angazhuar, zëdhënësi i SHP të UÇK-së, Jakup Krasniqi, ndërsa idenë e kanë përkrahur dhe kanë ndihmuar: Azem Syla, Hashim Thaçi, Rexhep Selimi, Ramë Buja, Fatmir Limaj, Salih Veseli, Naim... See more

Kosove FM|94.2
Prishtine FM|94.2
+38138249237
Thimi Mitko, Nr. 6, Prishtinë, Kosovë
last update
[2024-03-28 05:51:19]
Vendimin për themelimin e Radios-Kosova e Lirë dhe të Agjencisë së lajmeve Kosovapress, e ka marrë Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në një mbledhje të mbajtur, më 13 nëntor të vitit 1998.

Nisma për të hapur një radiostacion të luftës doli nga disa anëtarë të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Rreth kësaj nisme janë angazhuar, zëdhënësi i SHP të UÇK-së, Jakup Krasniqi, ndërsa idenë e kanë përkrahur dhe kanë ndihmuar: Azem Syla, Hashim Thaçi, Rexhep Selimi, Ramë Buja, Fatmir Limaj, Salih Veseli, Naim Maloku e të tjerë.

Lidhur me themelimin e radios, qysh më 22 qershor të vitit 1998, Ahmet Qeriqisë bashku me Ramë Bujën, kanë biseduar në fshatin Negroc me zëdhënësin e SHP të UCK-së, Jakup Krasniqi.

Më 23 korrik të vitit 1998, Nezir Myrtaj dhe Ahmet Qeriqi takuan në Kleçkë zëdhënësin Jakup Krasniqi, me të cilin biseduan lidhur me krijimin e kushteve për aktivizimin sa më të shpejtë të mediumeve informative të SHP të UÇK-së.

Angazhimi rreth hapjes së radios është ndërprerë me rastin e ofensivave serbe të korrikut dhe gushtit të vitit 1998.

Në fillim të tetorit të vitit 1998 Ahmet Qeriqi u konsultua me Shaban Shalën, përfaqësues i Drejtorisë Informative të SHP të UÇK-së, dhe të dy angazhohen për të sjellë teknikën e shtypshkronjës në Rrafshnaltë, meqë ishin krijuar kushte për nxjerrjen e një informatori ditor. Pajisjet teknike të shtypshkronjës asokohe ndodheshin në Krasmiroc të Drenicës.

Teknikën transmetuese të Radios, Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së ia dhuroi pronari i radios Zërit i Kumanovës, këngëtari, Ismet Behxheti.

Angazhimin rreth mbartjes ilegale të transmetuesit 250 wat, miksetës dhe pajisjeve përcjellëse, pas peripecive disa mujore nga kumanova i kanë sjellë në selinë e SHP të UÇK-së në Divjakë, ushtarët: Mentor Hoxha, Basri Beka, Shaqir Shaqiri, Islam Berisha Bajram Jashari, Bekim Haxhiu e të tjerë. Teknika transmetuese fillimisht ka qenë vendosur në malet e Qyqavisë e prej andej u bart në Fshatin e Ri, në Rrafshnaltën e Berishës.

Në nëntor të vitit 1998, bëhen përpjekjet e para për të vendosur antenën në Fshatin e Ri dhe për të filluar transmetimi më 28 nëntor të vitit 1998. Për shkaqe objektive u shty data e fillimit të hapjes. Në përpjekjen e parë për ta vendosur antenën, në Fshatin e Ri, Blerim Peja ka qëndruar së bashku me Xhevdet Gashin më 25 e 26 nëntor 1998, me ç rast kanë biseduar me komandant Musa Jasharin për vendosjen e antenës së Radios.

Në dhjetor të vitit 1998, Shtabi i Përgjithshëm i UÇK-së vendos të themelojë radion e cila do të quhet “Kosova e lirë” dhe Agjencinë e lajmeve “Kosovapres”, dy institucione informative të UÇK-së. Përgjegjës për radio u caktua, Ahmet Qeriqi, ndërsa për agjencinë, Berat Luzha.

Gjatë muajit dhjetor, në Krojmir vijnë edhe kuadro të tjerë të cilët do të punonin në radio dhe në agjenci. Fillimisht vjen nga Prishtina, Isë Krasniqi, i plagosur në luftë, muaj më parë, i cili për një kohë ishte shëruar në Prishtinë. Në koordinimin e punëve nga Hilmi Ramadani, vjen edhe Nusret Pllana. Ai, fillimisht ishte caktuar të punonte në Drejtorinë e Ekonomisë dhe të Financave, mirëpo duke qenë se kishte aftësi organizative dhe kishte zhvilluar aktivitet paraprak në shoqëritë kulturore, vendoset që Nusreti t`i bashkëngjitej stafit të Radios dhe të Agjencisë. Kishte zë të përshtatshëm për folës, lexonte pa gabime, me timbër të theksuar militant, që i përgjigjej konceptit të radios së luftës. Zëri dhe aktiviteti i tij i përkushtuar ndihmuan shumë për fillimin serioz të punës sidomos në Radio.

Kishte ardhur nga Gjermania ishte inkuadruar në radhët e UÇK-së edhe Martin Çuni, i cili asokohe ishte sistemuar në Zonën e Drenicës, por me të mësuar lajmin lidhur me hapjen e radiostacionit, Martini vjen në Krojmir, ku ishte vendosur stafi i Radios dhe i Agjencisë.

Më 1 janar të vitit 1999, Martin Çuni, sipas rekomandimeve nga Shtabi, vendos që selia e Radios dhe e Agjencisë të vendosen në shtëpinë e Rizah Asllan Berishës, në fshatin Berishë. Rizahu kishte pranuar që odën ta lironte për shërbime të radios dhe të agjencisë.

Më 3 janar u bënë përgatitjet e funditdhe u vendos që më datën 4 janar 1999, të transmetohet emisioni i parë eksperimental provues. Ahmet Qeriqi përgatit informatën e parë, e cila u emetua me rastin e hapjes së programit.

Më 4 janar arrijnë nga Prishtina Xhevdet Gashi, inxhinier i studios dhe transmetimit, pastaj Blerim Peja, e të interesuar të tjerë. Ndërkohë u bënë përgatitjet e fundit. Përcaktohet që sinjal paralajmërues të jetë singla e komponuar nga Rauf Dhomi dhe e realizuar nga Efraim Kastrati. Singla paralajmëruese mbërthente përmbajtjen e qëlluar të tingujve autentikë të një radioje militante të luftës.

Për fillimin e emetimit Ahmet Qeriqi dhe Martin Çuni shkëpusin një efekt muzikor nga kënga “Jam Kosova e shqiptarisë”, e cila është përcjellë me fjalët, “Ju flet Kosova e lirë”, të zëruar nga folësi i parë i Radios, Nusret Pllana.

Në orën 15 e 55 minuta në Rrafshnaltë, përballë pllakës përkujtimore të atdhetarit Rifat Berisha, ku paraprakisht ishte vendosur antena transmetuese, në prani të dhjetëra pjesëmarrësve, ka filluar të përhapet tingulli paralajmërues i shoqëruar me fjalët “Ju flet Kosova e lirë”. Emetimi ka qenë eksperimental dhe ka zgjatur 5 minuta. Veç tekstit të prezantimit të lajmërimit për fillimin e emetimit është lexuar edhe Komunikata e SHP të UÇK-së, që kishte të bënte me fillimin e punës në radio dhe në Agjenci.

Në hapjen solemne të radiostacionit “Kosova e lirë” kanë marrë pjesë: Jakup Krasniqi, Ramë Buja, Ahmet Qeriqi, Martin Çuni, Nusret Pllana, Nuri Bega, Adem Grabovci, Xhevdet Gashi, Blerim Peja, Berat Luzha, Rizah Berisha, Milaim Berisha, Elez Durmishi, Isë Krasniqi, Ismet Sopi dhe disa ushtarë të shtabit lokal të Berishës. Në orën 18.00 të 4 janarit arrin në Krojmir edhe Nezir Myrtaj. Ishte vonuar meqë, një ditë më parë, policia sekrete serbe, nga prita, kishte vrarë Enver Tefik Gashin nga Shtimja, një mik i Nezirit.
© LogFM.com, 2009-2024 (2024-05-15,08:33:08)