Language:
Listen radio onlineStara Zagora


Stara Zagora
Rating :5.00
 


Last updated:
2012-06-16 20:21:49
Country: BulgariaListen to radio stations broadcasting from Bulgaria
City: Stara Zagora
Address: ул.Св. Княз Борис 75
FM (MHz): 88.3
Genre: Public
Phone: +359 (42) 604366
Fax: +359 (42) 604338
Language of broadcast: Bulgarian
E-mail: rsz@radio-sz.net
Website:  www.radio-sz.net
Description: На 20 май 1936 г. Сирак Скитник издава разпоредба, според която: ”Съгласно заповедта на г-н министъра да се започне редовно програмно предаване от Студио Стара Загора на обед и вечер “. Ето на тази дата точно преди 70 години на картата на България се появява първата извънстолична радиостанция.

Любопитното е, че още тогава нарежданията са за “разнообразна, жива и актуална програма” - линия, която продължава и до днес. През тези седем десетилетия ръководители на радиостанцията са все хора интелигентни, будни, с усет към новото, съзнаващи ролята на радиото - Стоян Паунчев /първият директор, владеещ няколко езика/, след него идва поетът Иван Хаджихристов, Йосиф Йосифов, Иван Мечев, Ганчо Проданов и много други известни имена от старозагорската културна общественост.


Първоначално са се излъчвали сказки и музика, но към края на 1939 г. се появява и постоянната рубрика НОВИНИ. През следващите години програмата на Радио Стара Загора е едночасова, като препредава и програмата на радио София.


Прескачаме един доста голям период от време, белязан с характерната идеология и предавания, свързани с изпълнени петилетни планове, тъкачки –многомашиннички и т.н., за да стигнем до януари 1994 г. - програмата вече е 13-часова, а от 1996 г. - 18-часова. Така и до днес. През всичките тези години в радиото е събран огромен музикален фонд. Оттук започва своя професионален път народните изпълнители Стайка Гьокова, Петкана Захариева, Кичка Савова, Иван Шибилев. Във фонотеката на радиото се съхранява най-пълният музикален архив на най-старата опера в провинцията - Старозагорската.


Днес Радио Стара Загора е регионалният информационен лидер, като приоритет в работата на водещите и репортерите са събитията в региона, страната и чужбина. Защото всички социологически изследвания сочат, че слушателите ни от Казанлък до Свиленград, от Асеновград до Ямбол и Сливен искат да научат от нас за важните събития в селото и града - от местната политика, здравеопазване до приоритетите на общината.


БЪДЕЩЕТО: още по-наситена и актуална програма и модерни технологии. И ние вече го правим!


Related Stations:


Comment:


Listen online Stara Zagora

Windows Media Player

Install WMP


Station not playing? Try to open ASX file on your computer - listen.asx

Winamp Media Player

Install Winamp


Station not playing? Try to open M3U file on your computer - listen.m3u

open player in new window

Favorites