Radio Soest

[

Listen Live

]

Lokale Omroep Soest en Soesterberg FM 102.4 Ether 105.9 Voor Radio Soest als Lokale Omroep van start ging was zij al actief onder de naam AROS (Algemene Radio Omroep Soest). Vanaf 16 oktober 1972 was de AROS ziekenomroep. In die tijd werden er verzoekplaten gedraaid voor de pati?nten en personeel van ziekenhuis Zonnegloren. Later werden er ook programma's gemaakt voor de bewoners van de tehuizen Molenschot, Groot Engendaal, Honsbergen en de Malva Hoeve allen in Soest en een tehuis in Groenekan. Radio Soest is begonnen onder het podium van de ke... See more

Soest FM|105.9
035-6093851
Postbus 3062 3760 DB Soest
Lokale Omroep Soest en Soesterberg FM 102.4 Ether 105.9

Voor Radio Soest als Lokale Omroep van start ging was zij al actief onder de naam AROS (Algemene Radio Omroep Soest). Vanaf 16 oktober 1972 was de AROS ziekenomroep. In die tijd werden er verzoekplaten gedraaid voor de pati?nten en personeel van ziekenhuis Zonnegloren. Later werden er ook programma's gemaakt voor de bewoners van de tehuizen Molenschot, Groot Engendaal, Honsbergen en de Malva Hoeve allen in Soest en een tehuis in Groenekan. Radio Soest is begonnen onder het podium van de kerkzaal van de kerk op het Zonneglorenterrein.

Al snel verhuisde de omroep naar de oude lighal voor TBC patienten, een gebouw op het voormalige Zonneglorenterrein.Er was daar aanvankelijk een studio, een gemeenschappelijke ruimte, een keukentje en een toilet. Later is er een tweede studio bijgekomen, die met behulp van een aantal Soester bedrijven door Radio Soest vrijwilligers werd gebouwd. Na nog een aantal jaren kwam er een redactieruimte bij. Dankzij de positieve medewerking van de directie van het ziekenhuis kon Radio Soest daar tot het verdwijnen van ziekenhuis Zonnegloren blijven.

Toen bekend werd dat Zonnegloren gesloten zou worden, moest ook Radio Soest op zoek naar andere mogelijkheden. Het verzoekplaten draaien zou bijzaak worden. Omroepman Henk Lokman werd binnengehaald. Hij gooide het roer drastisch om. Van een ziekenomroep moest een lokale omroep worden gemaakt. Voor de medewerkers heeft dat nogal wat voeten in de aarde gehad. Er werden professionele programmamakers gevraagd om de medewerkers bij te scholen en hen te leren interviewen. Er moesten redactiemedewerkers komen die de gasten gingen uitnodigen.

Zaterdag 1 september 1990 was het zover. Wethouder Jan Menne verrichtte de offici?le start van de lokale omroep. De uitzendtijden waren als volgt: maandag 08.00 - 13.00 uur, dinsdag 08.00 - 15.00 uur, woensdag 08.00 - 15.00 uur, donderdag 08.00 - 15.00 uur, vrijdag 08.00 - 13.00 uur, zaterdag 08.00 - 17.00 uur en zondag van 10.00 tot 11.00 uur. Om de luisteraars te bereiken moesten er ook een aantal zaken in orde gemaakt worden. Eerst werden alle uitzendingen via PTT-lijnen bij de mensen gebracht. Later zorgde een sponsor, de heer Raatjes uit Soest, dat er een zendmast kwam waar Radio Soest vele jaren gebruik van heeft gemaakt. De omroep moest met het verdwijnen van Zonnegloren op zoek naar een nieuwe locatie en die werd uiteindelijk, na lang zoeken, gevonden in de kelder van het mooie gemeentehuis van Soest.

Radio Soest beschikt daar nu over twee modern ingerichte studio's, die door de eigen vrijwilligers zijn gebouwd. Verder kan de omroep gebruik maken van de audio-visueleruimte van de gemeente, waar ook een complete studio aanwezig is.
© LogFM.com, 2009-2024 (2024-04-04,23:01:56)