Radio Triangulum

[

Listen Live

]

A Triangulum Rádiót üzemeltető Őri Alapítvány létrejötte óta kulturális és szociális célokért tevékenykedik az Őrségben. Az alapítvány nemcsak térségi rendezvények sorát indította útjára az Őrségben az elmúlt évek alatt, de létrehozta és működteti a helyi média különböző formáit: folyóiratokat, könyveket ad ki és 2005. januárjában elkezdte Triangulum Rádió néven a kisközösségi rádióadást. Rádiónk indulása jelentős változást hozott a helyi közösség életében. A környezetünkben zajló rendezvényeken, közéleti megmozdulásokon munkatársaink ott vanna... See more

0694548-038
A Triangulum Rádiót üzemeltető Őri Alapítvány létrejötte óta kulturális és szociális célokért tevékenykedik az Őrségben. Az alapítvány nemcsak térségi rendezvények sorát indította útjára az Őrségben az elmúlt évek alatt, de létrehozta és működteti a helyi média különböző formáit: folyóiratokat, könyveket ad ki és 2005. januárjában elkezdte Triangulum Rádió néven a kisközösségi rádióadást.

Rádiónk indulása jelentős változást hozott a helyi közösség életében. A környezetünkben zajló rendezvényeken, közéleti megmozdulásokon munkatársaink ott vannak, és ezekről műsorainkban beszámolunk. Megszokottá vált a testületi üléseken készült felvételek sugárzása, kialakult az igény az ehhez fűzött kommentárok, értékelések és a lakossági vélemények megszólaltatása iránt is. Egyes műsor típusaink ismertekké váltak, hallgatóink tudják, hogy melyik napokon milyen jellegű műsorokkal szolgálunk, mikor jelentkezünk közéleti, sport, kulturális, vagy éppen kicsit könnyedebb, csevegős témákkal.

2006. júniusában a rádió munkatársai már rendezvény szervezőként debütáltak: megszervezték a Triangulum Zenei Napok című, 2 napos eseménysorozatot az Őrségi Vásár idején Őriszentpéteren. Az első nap monstre programja volt a Freie Bühne - Szabad Színpad, 6 amatőr rockzenekar részvételével Ausztriából és Nyugat-Magyarországról. A második napon pedig egy fergeteges Kispál koncertre került sor.

A rádió állandó, és alkalmi stábja igyekszik minél több helyen, eseményen, rendezvényen képviselni a helyi médiát. Nagy kedvvel nevezünk be minden a környékünkön zajló főzőversenybe, sportversenybe, szinte minden környező község falunapjára ellátogatunk. Ezt szintén nagyon fontosnak érezzük a rádió megismertetése, népszerűsítése céljából.

Kezdetektől fogva nagy dilemmánk volt, hogy vajon hallgatnak-e bennünket, hányan, és kik ?

Úgy éreztük, hogy rádiónk akkor tud a helyi közélet, a helyi közösség igazi szószólójává válni, ha minél többen tudnak rólunk, hallgatják, és fontosnak tartják műsorainkat. A Triangulum Rádió első nagyobb kampánya 2005. június 24-26. között zajlott Őriszentpéteren, az Őrségi Vásár idején. A rádiónk sátrában és a vásár különböző helyszínein folyamatosan hallható volt a Triangulum műsoraiból készült összeállítás, illetve élő adás. A sátornál munkatársaink közvélemény kutatást végeztek a rádió hallgatottságáról, műsoraink népszerűségéről, amelyeket később, a műsorterv átalakításánál figyelembe vettünk. Hallgatottságunkról sajnos azóta sincs folyamatos, megbízható adat, így aztán nagyon fontosak a számunkra a környezetünk spontán reakciói, mint például, amikor egy helybelivel összefutva és beszélgetve – csak úgy mellékesen – megjegyzi az illető: „Ja, igen, tudom, mondtátok tegnap a rádióban”. Ilyen és ehhez hasonló, a mindennapi életben elcsípett megnyilvánulásokból derült ki számunkra, hogy egyre többeknek természetes, hogy a mi rádiónkat hallgassák.

Ezt az érzésünket aztán megerősítette egy reprezentatívnak tekinthető felmérés is, melyet a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola kutató csoportja végzett Velics Gabriella vezetésével 2007 tavaszán Őriszentpéteren, és számunkra több tekintetben nagyon kedvező eredményt hozott a helyi hallgatói szokások és vélemények tekintetében. (A tanulmány elérhető a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete honlapján is.)

2005. augusztusában volt első ízben kisközösségi rádiós műhely találkozó Őriszentpéteren a Triangulum Rádió és a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete rendezésében. A meghívott előadókon és a helyi stábon kívül 9 közösségi rádióból mintegy 20 ember vett részt az öt napos eseményen. A jó hangulatú, ugyanakkor szakmailag is nagyon fontos együttlétet újabb találkozók követték 2006-ban és 2007-ben, a már megszokott helyszínen, az Őrségi TeleHázban, a Hétrétország fesztivál ideje alatt.

2007. november 17-én a szombathelyi Berzsenyi Rádió kezdeményezésére került sor az I. Vas Megyei Önkéntes Kisközösségi Rádiós Találkozóra Szombathelyen, ahol a 3 vas megyei kisközösségi rádió munkatársai találkoztak (Berzsenyi Rádió, Triangulum Rádió, Rádió Cell). Az egész napos workshop keretében lehetőség nyílt rá, hogy két, szombathelyi kereskedelmi rádió életébe is betekinthessünk. Ez a nap nagyon tanulságos, élményteli volt, tavasszal várjuk a folytatást, a helyszín előreláthatólag a Triangulum Rádió lesz.
© LogFM.com, 2009-2024 (2024-04-04,22:43:37)