Radio MR4 Nemzetiseg

[

Listen Live

]

A Magyar Rádió zrt. MR4 nemzetiségi adója Európában szinte egyedülálló módon minden államalkotó kisebbséget saját anyanyelvén szólít meg; tájékoztat, szórakoztat, kulturális értékeket közvetít és teremt. 2007. február elsejével négy adón és két középhullámú frekvencián (873 ill. 1188 kHz) elindult a nemzetiségi adások országos sugárzása, aminek köszönhetően minden nemzeti és etnikai kisebbség szerte az országban bárhol meghallgathatja a számára készített műsort. A hazai nemzeti és etnikai kisebbségek legtöbbjének közös vonása, hogy évszázadok ó... See more

Budapest AM|1188
Playlist:
23:24
A Nemzetisegek Radioja
last update
[2023-02-11 20:23:56]
A Magyar Rádió zrt. MR4 nemzetiségi adója Európában szinte egyedülálló módon minden államalkotó kisebbséget saját anyanyelvén szólít meg; tájékoztat, szórakoztat, kulturális értékeket közvetít és teremt.

2007. február elsejével négy adón és két középhullámú frekvencián (873 ill. 1188 kHz) elindult a nemzetiségi adások országos sugárzása, aminek köszönhetően minden nemzeti és etnikai kisebbség szerte az országban bárhol meghallgathatja a számára készített műsort.

A hazai nemzeti és etnikai kisebbségek legtöbbjének közös vonása, hogy évszázadok óta élnek a magyar állam keretei között, nagy részük kettős tudatúnak vallja magát, magyarságtudatuk legalább olyan erős, mint nemzeti kisebbségi kötődésük. A kisebbségi törvény szelleme: adjuk meg a lehetőséget a nemzeti kisebbségi közösségek erős öntudatú, nyelvtudó magjának, hogy az asszimilációs pálya szélén lévőket magukhoz vonzva, a rejtett identitást is felszínre hozva, újra vállalva, egyfajta etnikai revitalizációt valósíthassanak meg. E törekvés erősítését szolgálja a kisebbségi nyelveken készülő műsorfolyam.

Az MR4 műsorai napi illetve heti rendszerességgel foglalkoznak a hazánkban élő, államalkotó etnikai kisebbségek kultúrájával, hagyományainak ápolásával, aktívan hozzájárulva a kisebbségek önazonosságának megőrzéséhez és erősítéséhez. A műsorokban az adott nemzetiség életének ill. Önkormányzatának hírei mellett szerepelnek kulturális intézményeinek programjai, hagyományos ünnepei, az egyházi ünnepek, a vallási felekezetek hírei, rendezvényei. Mind a naponta, mind a hetente sugárzott adásokban szerepelnek tematikus műsorok ill. műsorsorozatok, amelyek az adott nemzetiség kiemelkedő alkotóival ill. alkotásaival, mesevilágával, népköltészetével, népzenéjével foglalkoznak. Az adásokban kiemelten szerepelnek az anyaország hírei, kulturális eseményei.

A horvát, német, román, szerb és a szlovák kisebbségeknek napi 2 órás, a bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin, szlovén és ukrán nemzetiségek részére heti 30 perces anyanyelvű műsor készül. A roma kisebbség számára heti 5 alkalommal, hétfőtől-péntekig 60 perces műsort sugárzunk „Három szólamra – cigány magazin az MR4-en” címmel. A 2008-as év egyik legpozitívabb fejleménye, hogy napi fél óráról egy órára bővült a roma műsorok adásideje, és ezen belül heti két-két alkalommal félórás lovári ill. beás nyelvű, vagyis cigány anyanyelvű műsorral jelentkezik a magyar nyelvű roma műsorok mellett az MR4. A lovári ill. beás nyelvű műsorok egyik deklarált célja a nyelvvesztés megállítása, az anyanyelv és az ahhoz fűződő különleges kultúra megmentése, az önazonosság megtartásának elősegítése. Heti rendszerességgel, vasárnap jelentkezik 55 perces magyar nyelvű műsormagazinunk, az „Egy hazában”, a szintén vasárnap hallható „Gyöngyszemek” című műsor heti 5 percben a nemzetiségek irodalmából válogat.

Bármilyen fontos, a kisebbségeket érintő esemény történik akár itthon, akár a határon túl, arról az MR4 – lehetőség szerint azonnal, de az adások sugárzási időjétől függően a legrövidebb időn belül – tájékoztatja a hazai nemzetiségeket.

Bolgár

Bolgár nyelvű adásunk 1988. január 7-én hangzott el először. Heti félórás műsorunkban hallgatóink a magyarországi bolgár közösség aktuális eseményeiről, a bolgárok hagyományos ünnepeiről és szokásairól, az egyházi és oktatási intézményekben folyó munkáról tájékozódhatnak, magyarországi és bulgáriai bolgár személyiségekkel, művészekkel, tudósokkal találkozhatnak. Nyomon követjük az anyaország fontosabb társadalmi és kulturális eseményeit is. Bemutatjuk a bolgár zenét, annak minden fajtáját: a hagyományos népzenétől és korszerűsített változataitól kezdve a klasszikus és egyházi repertoáron át a legnépszerűbb mai műfajokig.Bolgár nyelvű műsorunk minden szerdán 13.00 órától 13.30-ig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Görög

2008. január 7-én ünnepelte a Magyar Rádió Görög Nemzetiségi Adása fennállásának tizedik évfordulóját. Sok változás történt ez alatt a tíz esztendő alatt, de a műsor készítőinek egykori és mai céljai változatlanok maradtak: szép zenékkel övezett szép gondolatok közvetítése a hallgatók felé. S mindezt természetesen szép görög nyelven. Már a műsor elindulásakor egyértelmű volt, hogy görög nyelven kívánunk szólni hallgatóinkhoz. A magyarországi görög közösség mintegy 4000 lelket számlál, de legtöbbjük második-harmadik generációs görög, aki anyanyelvének inkább a magyart tartja. Mindenki érzi azonban, hogy leginkább a görög nyelv tartja össze ezt a közöséget. Gyermekeiket, unokáikat görög iskolába járatják, s nem ritkán maguk a szülők is beülnek az iskolapadba. Fiatalok együtt mulatnak hétvégén a tavernákban, és büszkén tanulják a dalok szövegét. Középkorú asszonyok táncpróbákon töltik délutánjaikat, s újra görögül beszélnek egymással, mint egykor, iskolás korukban. Nekik is szól ez a műsor, mint ahogy azoknak az idős embereknek is, akik még otthon, Görögországban jártak iskolába, és sok éven át reménykedtek benne, hogy visszatérhetnek egykori életükhöz. Most már ők is otthon érzik magukat Magyarországon, de továbbra is görögül gondolkodnak, görögül álmodnak, örömükben és bánatukban görögül énekelnek. Szólunk azokhoz a magyar hallgatókhoz is, akiket elvarázsolt a görög táj, a görög emberek közvetlensége, a görög kultúra. Bizony, sokan vannak, akik egy görögországi nyaralás, vagy akár a görög táncházak hatására kezdenek görögül tanulni, s próbálnak minél többet megtudni Görögországról és a görögségről. Műsorunkban mindenki találhat valami kedvére valót: megismerhet olyan embereket, akik akár itt, Magyarországon, akár Görögországban, vagy bárhol másutt a világban tettek valamit a görögségért; ízelítőt kaphat a görög irodalom kiválóságaiból, megismerhet rég elfeledett hagyományokat, s közben helyette is mindig ott vagyunk a magyarországi görögség minden fontos eseményén. Aki pedig csak a görög zene miatt hallgatja a műsort, az sem csalódik: a görög muzsika csodálatos és sokszínű, és mi minden műfajnak helyt adunk adásainkban.Görög nyelvű műsorunk minden csütörtökön 13.00 órától 13.30-ig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Horvát

Önálló horvát nyelvű szerkesztőségünk 1992-ben jött létre, de a szerb-horvát szerkesztőség már 1952. január 12-én, a Pécsi Stúdió létrehozásának napján elkezdte sugározni műsorát, az akkoriban „délszláv”-nak nevezett lakosság számára. Elsőként szólította és szólaltatta meg anyanyelvén a hazánkban élő horvát közösséget, és ezt teszi ma is több mint félévszázados múltjával és tapasztalatával. Műsoraink nem csak a Magyarországon élő horvátok életéről szólnak, hanem teret adnak Horvátország és hazánk egyre bővülő kapcsolatainak, valamint lehetőségeinkhez mérten beszámolunk a Horvátország határain kívül élő (Ausztria, Szlovákia, Románia, Olaszország, Szerbia és Montenegró, Bosznia és Hercegovina) őslakos horvát népcsoportok életéről. Műsorainkban a friss hírek és tudósítások mellett riportokat és interjúkat közlünk. Információs-zenés, 120 perces napi magazinműsorunkban igyekszünk bemutatni a 7 megyében élő horvát népcsoport fontosabb eseményeit, rendezvényeit és törekvéseit az anyanyelv és hagyományok ápolására. Vasárnaponként élő zenei kívánságműsort közvetítünk.Horvát nyelvű műsorunk a hét minden napján 08.00 órától 10.00 óráig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Lengyel

A Magyar Rádió lengyel nyelvű adása 1998 januárjában jelentezett először. A műsor fő feladata, hogy a legfontosabb információkkal ellássa a Magyarországon élő lengyelséget, és segítse azt kultúrájának megőrzésében és megismertetésében. Műsorunk állandó részei a részben az anyaországból, részben az itteni lengyelségtől származó, lengyel és magyar nyelven sugárzott hírek. Riportjainkban és tudosításainkban beszámolunk a magyarországon élő lengyelek életéről, hallgatóinkal megismertetjük a fontosabb magyarországi lengyel emlékhelyeket, történemi emlékeket. Interjúkat készítünk azokkal az ismert lengyel művészekkel, tudósokkal, politikusokkal, akikkel magyarországi tartózkodásuk során találkozhatunk. Fontosnak tartjuk, hogy beszámoljunk a lengyel kisebbség egyházi életéről. Műsorainkat irodalmi alkotások bemutatásával és a gazdag lengyel zene tárházából válogatott darabokkal színesítjük.Lengyel nyelvű műsorunk minden szombaton 13.30-tól 14.00 óráig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Német

A Magyar Rádió első, a német ajkú nemzeti kisebbség számára készített német nyelvű adása 1956 szilveszter éjszakáján hangzott el. A műsoridő azóta napi 2 órára bővült, és az országos sugárzásnak köszönhetően az adások az egész ország területén elérhetőek. Műsorunkat minden nap 10 és 12 óra között követítjük, ami napjainkban, figyelembe véve a rádiózási szokásokat, igen jó adásidőnek számít. Talán ennek is köszönhető, hogy jelentős hallgatótáborunk van. Vasárnapi kívánságműsorunk kifejezetten sikertörténet, a magyarországi németek minden csoportjához eljut, és az országos sugárzás megindulása óta egyre népszerűbb.A szerkesztőség jó kapcsolatokat ápol a magyarországi németek különböző szervezeteivel és önkormányzataival, az oktatási intézményekkel éppúgy, mint a különböző egyházakkal. Európában egyedülálló módon minden második vasárnap élőben közvetít német, tehát kisebbségi nyelven celebrált misét a pécsi Belvárosi templomból. Ezzel együtt a hírek, tudósítások javát a mindennapok témái adják: az egyesületek, települési közösségek élete, a kultúra ápolása, az anyaországhoz fűződő kapcsolatok és természetesen a német kisebbség életétét érintő politikai kérdések. Német nyelvű műsorunk a hét minden napján 10.00 órától 12.00 óráig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Örmény

A Magyar Rádió örmény nemzetiségi műsora1998 januárja óta jelentkezik hetente fél órában. Egyaránt szólni kívánunk az örményül tudó hallgatókhoz és az örmények iránt érdeklődő magyar közönséghez. Megemlékezünk az örmény nemzeti ünnepekről, tudósítunk a magyarországi örmény vonatkozású aktuális eseményekről, hírt adunk a diaszpórában történtekről. Bemutatunk örmény származású magyar személyiségeket, megszólaltatunk Örményországból idelátogató tudósokat, művészeket, politikusokat, és igyekszünk a magyar köztudat részévé tenni az örmények történelmét, kultúráját, hagyományait. Fontosnak tartjuk, hogy az 1915-ös Örmény Genocídiumról a hazai közvélemény egésze tájékozódhasson, hiszen a XX. század első népirtása mindmáig nem él a magyar köztudatban, és a tananyagnak sem része. A többi nemzetiségi szerkesztőséggel együttműködve bemutatjuk a szomszédos országok örmény közösségeit is.Örmény nyelvű műsorunk minden szombaton 13.00 órától 13.30-ig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Roma

A hazai cigányság elsöprő többsége alapvetően három anyanyelven osztozik: a magyart, a lovárit vagy a beást tekinti sajátjának. A nekik szánt, az ő kitüntető érdeklődésükre számító magazinműsorok azért is viselik a „Három szólamra” címet – mert mindhárom anyanyelven készülnek. A három eltérő nyelv ellenére a műsorokat azonban nagyon is közös törekvés fűzi egybe: az anyanyelv ápolásán és az identitástudat erősítésén túl folyamatosan tudósítani kíván a hazai cigányságot érintő valamennyi sorskérdés alakulásáról. Részese kíván lenni a kulturális és gazdasági kezdeményezéseknek, a hagyományőrzésnek és hagyományteremtésnek. A magyarországi romák kiemelkedő személyiségei megszólaltatásával, a követhető életutak, illetve követésre méltó, alkalmas és előbbre vivő önkormányzati, kisebbségi önkormányzati, civil szervezeti példák bemutatásával kíván hozzájárulni a közös gondolkodáshoz.

A műsorban nem csak az érdekvédelmi, érdekképviseleti munkát végzők s a roma értelmiség, hanem egyszerű, hétköznapi cigány emberek is megszólalnak. A „Három szólamra” műsorai két – a cigányság felemelkedése és megélhetése szempontjából különösen fontos – területre, a tanulás és a munka világára kiemelten összpontosítanak. Utóbbi területtel kapcsolatosan a cigány/roma vállalkozói és munkavállalói réteg, de a munkanélküliséggel küzdők érvrendszerét is be kívánja mutatni. A műsor időszerű és hasznos információkkal (pályázatokról, jogszabály-értelmezésekről, támogatási lehetőségekről, képzésekről, átképzésekről, ösztöndíjakról, kulturális eseményekről szóló hírekkel) igyekszik megkönnyíteni a hallgatók mindennapi életét. A műsorkészítők a gyermekektől a nyugdíjas korú hallgatókig mindenki érdeklődésére számot tartanak, ezért a választott témák között is találhatók kifejezetten számukra készült műsorblokkok.

A műsorfolyamban az egészséges életmóddal, egészségőrzéssel, a hagyományos és élő gasztronómiával kapcsolatos, de a roma művészeti élet eseményeiről szóló hangképekkel is találkozhatnak. Az évfordulók és ünnepek kapcsán a történelmi múlt és a jelen kapcsolatáról is sok szó esik, nemzetközi kitekintéssel. Természetesen a mai valóság legsúlyosabb, a cigányság sorsát alapvetően befolyásoló politikai és társadalmi gondok is kiemelt helyet kapnak a műsorban, de a szerkesztőség elsősorban – és érthetően – a magyarországi romák optikáján keresztül igyekszik láttatni a folyamatokat, elemezni a jelenségeket. A roma közgondolkodás azon véleményeit és érveit is felszínre kívánja hozni, amelyek másutt nem hangzanak el, s különben elsikkadnának. A szerkesztőség az értékfelmutatást, a pluralizmust, a konszenzuskeresést, a toleranciát, a kulturális sokféleség és a másság tiszteletét tekintik a műsorkészítés legfőbb alapelveinek.Magazinműsor lévén, a Három szólamra adásról adásra rendkívül színesen, sok megszólalóval és jó zenékkel jelentkezik, s a hallgatók véleményére is számít.

A Három szólamra – Cigány magazin hétfőtől péntekig 12 óra 03 perctől 13.00 óráig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en, hétfőn teljes adásidőben, a többi napon 12.30-ig magyarul, kedden és csütörtökön 12.30-tól 13.00 óráig lovári, szerdán és pénteken 12.30-tól 13.00 óráig beás nyelven.

Román

„A nyelv egy nép első költeménye.” (Lucian Blaga)

Román nyelvű adásainkal 1980 óta szólunk a hallgatókhoz. Napi két órás műsorunk a Magyar Rádió szegedi stúdiójában készül. Hallgatóink elsősorban a 15-20 ezres hazai román közösségből kerülnek ki, de a visszajelzések alapján az tapasztalható, hogy egyre több, Magyarországon letelepedett román állampolgár is figyelemmel követi műsorainkat. Műsorainkban napra készen tájékoztatjuk hallgatóinkat a közösség eseményeiről, ugyanakkor figyelemmel kísérjük az anyaországban zajló fontosabb történéseket is. Külön szólunk a diákokhoz, idős emberekhez, nőkhöz és a sport rajongóihoz. Beszámolunk az ortodox és a baptista egyházi élet eseményeiről. Immár több mint tíz éve, kéthetente euroregionális műsorral jelentkezünk „Európa hullámhosszán” címmel, amelyet a temesvári kollégákkal közösen szerkesztünk, két nyelven. Identitása megtartása érdekében a hazai románság számos erőfeszítést tesz, de az is látszik - és ezt mi riporterek, akik nap mint nap megfordulunk a román lakta falvak, települések iskoláiban, művelődési házaiban, vagy az egyszerű emberek házaiban - , hogy e közösségnek segítségre van szüksége ereje megőrzéséhez. Épp ezért azok az interjúk, összeállítások, amelyek műsorainkban elhangzanak, kordokumentumok is, olyanok, amelyek néhány évtized múlva felbecsülhetetlen értékűekké válhatnak. Szerkesztőségünk ezért tudatosan archiválja műsorait, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem az archívumnak készíti műsorait, hanem a mindenkori hallgatónak. Továbbra is szeretnénk a román közösség legfontosabb és legérdekesebb történéseit részrehajlás nélkül bemutatni, feltárni és az utókornak megőrizni közösségünk kulturális értékeit. Tájékoztatni, nevelni és szórakoztatni, anyanyelvünkön - románul.Sokat és szívesen dolguzunk. Munkánkat 2000-ben a Magyar Rádió Stáb Nívódíjjal jutalmazta.Román nyelvű műsorunk a hét minden napján 16.00 órátótól 18.00 óráig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Ruszin

Ruszin nyelvű műsorunk 1998 óta szól a magyarországi ruszinokhoz és a többségi társadalomhoz egyaránt. A ruszinság az egyetlen olyan magyarországi nemzeti kisebbség, amelynek nincs anyaországa, ezért különös jelentősége van a magyar-ruszin közös hagyományápolásnak. Ez az egyik oka annak, hogy adásunk részben kétnyelvű. A másik ok az, hogy Magyarországon a rendszerváltozásig intézményes ruszin nyelvoktatás nem folyt, ezért a fiatalabb generáció nem beszéli jól, vagy egyáltalán nem beszéli a ruszin nyelvet. Alapvetően a hazai ruszinság néprajzával, vallási életével, hagyományaival, kultúrájával és a kisebbségi lét problémáival foglalkozunk. 2003-ban szerkesztőségünk kibővült az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat képviselőivel, azóta a kárpátaljai (ukrajnai) ruszinok kultúrájának is teret szentelünk.Ruszin nyelvű műsorunk minden kedden 13.00 órától 13.30-ig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Szerb

Önálló szerb nyelvű szerkesztőségünk 1992-ben jött létre, de a szerb-horvát szerkesztőség már 1952. január 12-én, a Pécsi Stúdió létrehozásának napján elkezdte sugározni műsorát, az akkoriban „délszláv”-nak nevezett lakosság számára. Két évvel az után, hogy Magyarországon végbementek a demokratikus változások, a Szerkesztőség komoly kihívások előtt állt, hiszen a szakmai megmérettetés mellett figyelmet kellett szentelnie a hazai szerb nyelvű rádiózás alapjainak letételére is. A Magyarországon egyetlen szerb nyelvű rádiós műsor készítőiként munkánk során azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy figyelemmel kísérjük a Magyarországi Délszlávok Demokratikus Szövetsége szétválása után létrejött szerb intézmények sorsát, fejlődését, a szerb nemzetiség demokratikus integrálódását. Elsődleges feladatuknak természetesen a magyarországi szerbek szerb nyelven történő objektív tájékoztatását tartjuk. A hétfőtől péntekig naponta elhangzó 120 perces információs-zenés magazinműsorunkban a napi hírek és tudósítások mellett riportokkal és interjúkkal mutatjuk be a Magyarországon élő szerbek fontosabb eseményeit, rendezvényeit. Szombaton és vasárnap kívánság-műsorral szórakoztatjuk hallgatóinkat. Adásunk egész Magyarországon hallható, de eljut a Szerbia nyugati, illetve a Horvát Köztársaság északi részén élő hallgatókhoz is. Élőkapcsolásos műsorainkban a hazai szerbség első kézből kap híreket az anyaországból.Szerb nyelvű műsorunk a hét minden napján 14.00 órátótól 16.00 óráig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Szlovák

1974. április 1-jén hangzott fel először a Magyar Rádió szlovák nyelvű műsorának szignálja. A műsoridő fokozatosan nőtt, 1993 julius 1-én napi 2 órára bővült. A hét minden napján jelentező magazin műsorunkban elsősorban a hazai szlovákság életéről, kulturális eseményeiről számolunk be hírekkel, riportösszeállításokkal. A hazai szlovákok az ország lekülönbözőbb részein, szórványban élnek, így sokat utazunk, hogy a legkisebb, a legtávolibb szlovák kisközösség gondjairól, öröméről is tudósíthassuk a nagyszámú és igen aktív hallgatóságot. Anyanyelvünk ápolását segíti a Szlovák Rádióval megkötött csereegyezmény, amelynek keretében munkatársainkat friss hírekkel, információkkal, zenei anyagokkal látják el. Szlovák nyelvű műsorunk a hét minden napján 18.00 órától 20.00 óráig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Szlovén

A Magyar Rádió 1979 óta sugároz szlovén nyelvű műsorokat. Az elmúlt 30 év során nemcsak Szentgotthárdon és a hét környező településen élő szlovénekkel készítettünk interjúkat, riportokat, hanem azokkal is, akik gazdasági vagy politikai okokból költöztek el Magyarország más vidékeire (Paks, Vác, Miskolc, Kecskemét, Győr, Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár, Tarany, Nagyatád, Pécs stb.) Tudósítottunk Szlovéniából, Ausztriából és Olaszországból is. Bemutattuk az ott élő szlovének életmódját, kiemelkedő eseményeit, személyiségeit. Ismeretterjesztő rovataink is voltak: az irodalmi nyelv és nyelvjárás kapcsolata, élő szótár, oktatástörténet, szlovén konyha, Szlovénia múzeumai, szlovének a világban, a szlovének története, irodalomtörténet, a magyarországi szlovének története és néprajza stb. A hallgatók legszívesebben a „Rólunk-nekünk” szignállal bevezetetett riportokat hallgatták, ezért a 30 perces műsorban 20 perces riportokat készítünk, 10 perc zenével. A riportokban többnyire a Magyarországon szórványban vagy a külföldön élő szlovének beszélnek anyanyelvük és identitásuk megőrzéséről. A Magyar Rádió 30 perces szlovén műsorát elsősorban a szórványban élő szlovének hallgatják. Meggyőződésünk, hogy az élő beszédnek, a rádióadásoknak rendkívül nagy szerepe van az anyanyelv, az identitás megőrzésében. Szlovén nyelvű műsorunk minden hétfőn 13.00 órától 13.30-ig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.

Ukrán

A Magyar Rádió 1998 januárjában kezdte sugározni ukrán nyelvű műsorait, heti fél órában. Az ukrán adás komoly segítséget jelent a szülőföldjüktől távol élő ukránok számára abban, hogy megőrizzék és átörökítsék kultúrájukat, nyelvüket, hagyományaikat, jobban megismerjék történelmüket, megerősítsék kapcsolataikat az anyaországgal és a szomszédos országokban élő ukrán kisebbségekkel. A szerkesztőség fő célja, hogy az ukrán kisebbség életéről átfogó képet adjon mind az urkánok, mind a magyarok számára. Tudósításainkban, interjúinkban, riport-összeállításainkban az ukrán nemzeti kisebbség életének fontosabb eseményeit, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és az Országos, valamint a helyi önkormányzatok tevékenységét mutatjuk be. A rádióműsor nagy szerepet játszik a Magyarországon élő ukránok összekovácsolásában, az ukrán és a magyar nép közötti kötelékek szorosabbá válásában, a jószomszédi kapcsolatok építésében.Ukrán nyelvű műsorunk minden pénteken 13.00 órától 13.30-ig hallható az MR4 adóin, középhullámon, 873 vagy 1188 kHz-en.
© LogFM.com, 2009-2024 (2024-04-04,22:43:30)