Radio Tilos

[

Listen Live

]

Kezdetben nem volt médiatörvény. Ez volt a rendszerváltás utáni alapállapot, a frekvenciahasználatot senki nem szabályozta. A frekvenciamoratórium időszakában kezdett a civilekből alakult Tilos Rádió, Magyarország első független, non-profit rádiója, 1991 Augusztus 21-én sugározni. Szabadrádióként. A civil, szabadrádiós vagy „harmadik típusú“ rádiós gyakorlatra azelőtt nem volt példa Magyarországon. (Harmadik típusú rádió: nem közszolgálati és nem kereskedelmi.) A Tilos a kezdettől médiatörvényt szorgalmazott, és azt akarta elérni, hogy a szabad... See more

Budapest FM|90.3
(061)4768491
1462 Budapest, PO Box 601Address: 1085 Budapest, Ülloi út 32 (Mária u. 54)
Kezdetben nem volt médiatörvény.

Ez volt a rendszerváltás utáni alapállapot, a frekvenciahasználatot senki nem szabályozta. A frekvenciamoratórium időszakában kezdett a civilekből alakult Tilos Rádió, Magyarország első független, non-profit rádiója, 1991 Augusztus 21-én sugározni. Szabadrádióként.

A civil, szabadrádiós vagy „harmadik típusú“ rádiós gyakorlatra azelőtt nem volt példa Magyarországon. (Harmadik típusú rádió: nem közszolgálati és nem kereskedelmi.) A Tilos a kezdettől médiatörvényt szorgalmazott, és azt akarta elérni, hogy a szabadrádiózást, európai mintára, törvény védje.

A több hónapig tartó kemény munka a folyamatos rendőrségi zaklatások mellett is meghozta eredményét, köszönhetően a rádió közösségének, közönségének, és egyre szélesebb társadalmi elismertségének. A Tilos a tiltott kategóriából átkerült a „tűrt“ kategóriába, és elnyerte a Nyilvánosság Klub Civil Kurázsi-díját.

A kezdeti heti háromszor négy órás adás-idő egy év alatt napi 24 órásra nőtt.

A hatályba lépett frekvenciatörvénynek megfelelően, azonban, 1993 nyarán a Tilos felfüggesztette a sugárzást és stúdióalapítási engedélyért folyamodott a hatóságokhoz, amit 1995 tavaszán aztán meg is kapott.

Osztott frekvencián este 10 és reggel 10 között, éjszaka sugárzott 98.0 FM-en 1995 szeptember 1. és 2000 augusztus 29. között, majd miután sikertelenül pályázott önálló frekvenciáért - 2000 Augusztus 30-tól vezetékes/internetes műsorszolgáltatóként folytatta működését: napi 24 órában.

2002 májusában a Tilos Kulturális Alapítvány, a Sziget kulturális menedzserirodával és az Off alternatív filmfesztiválokat szervező Bt.-vel, Kultiplex néven, megynyitotta közösen műlködtetett, többprofilú kulturális intézményét, ahol a mai napig üzemelteti stúdióit és irodáját.

A rádió 2003 márciusában hét évre elnyerte a 90.3 ultrarövidhullámon való sugárzás jogát.

Most megújulás előtt áll a Tilos Rádió, amely működési modelljében, műsorstruktúrájában, elv- és értékrendszerében példaként szolgált és szolgál létező vagy indulás előtt álló közösségi, illetve rétegrádióknak - mint pl.: a Szóla Rádió, Civil Rádió, Rádió C és még sok más rádió Magyarország majd minden városában -.

A Tilos Rádió szabadrádió, ezért a műsorvezetők az általuk műsortáblában rögzített adásidőben teljes tartalmi autonómiát élveznek, mindazonáltal felelősséggel tartoznak a hallgatók és a rádió közössége felé, valamint kötelesek betartani a Rádió demokratikusan megszavazott belső szervezeti és működési szabályzatát, valamint a hatályos médiatörvény közösségi rádiózásra vonatkozó passzusait.

Ezzel együtt, mint minden spontán, interaktív emberi tevékenységben, előfordulhatnak hibák.

Pl. Egy mondat, amelynek soha, semmilyen rádióban nem lett volna szabad elhangoznia.

A mondat miatt, a Tilos csaknem elvesztette frekvenciáját, de túlélve ezt is, most megújul, hogy újra a régi legyen. A Tilos a mai napig a szabadrádiózás és az önálló műsorszerkesztés híve, szerkesztőiben továbbra is megbízik, és ezt a szabadságot nem kívánja feladni.

A tizennégy évvel ezelőtt civil kezdeményezésként indult médiakísérlet négy korszakát követően

szabad-periódus (1991-93)

önkéntes hallgatás időszaka (1993-95)

osztott frekvencián történő, 12 órás sugárzás (1995-2000)

vezetékes/internetes adás (2000-2003)

2003 a Tilos Rádió újra fogható az éterben a 90.3 FM-n, de továbbra is ad a 103.7 MHz kábelcsatornán és a www.tilos.hu internetes címen teljesítve non-stop vállalását: közösségi, reklámmentes műsort sugároz egész nap.

A Tilos Rádió története sikertörténet.

Olyan közösség ez, amely 14 éven keresztül minden akadályt leküzdött, folyamatosan gyarapodott, kezdeti célkitűzéseit minden nehézség ellenére megtartotta, és szellemiségében soha nem alkudott meg.
© LogFM.com, 2009-2024 (2024-04-04,22:43:01)