Radio ERA Filia (ΦΙΛΙΑ)

[

Listen Live

]

Η Ελλάδα από χώρα αποστολής μεταναστών στη δεκαετία του 60, μέσα από μία επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία, μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής εργαζομένων από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η ανατροπή του πολιτιστικού και κοινωνικού χάρτη της χώρας μας έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αποτέλεσε πρόκληση για όλους μας. Η κρατική ραδιοφωνία αποφάσισε να απαντήσει αποφασιστικά και δημιουργικά σε αυτές τις νέες προκλήσεις. Από μία ιδέα του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΕΡΑ, κ. Γιάννη Τζαννετάκου κι έχοντας την υποδομή του ξενόγλωσσου τμήματος της ΕΡΑ-5, δ... See more

Athens AM|665
+30-210-6066310
εωφόρος Μεσογείων 432 Αγία Παρασκευή Αθήνα 15342 Ελλάδα
last update
[2024-01-09 07:25:46]
Η Ελλάδα από χώρα αποστολής μεταναστών στη δεκαετία του 60, μέσα από μία επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία, μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής εργαζομένων από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η ανατροπή του πολιτιστικού και κοινωνικού χάρτη της χώρας μας έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αποτέλεσε πρόκληση για όλους μας. Η κρατική ραδιοφωνία αποφάσισε να απαντήσει αποφασιστικά και δημιουργικά σε αυτές τις νέες προκλήσεις.

Από μία ιδέα του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΕΡΑ, κ. Γιάννη Τζαννετάκου κι έχοντας την υποδομή του ξενόγλωσσου τμήματος της ΕΡΑ-5, δημιουργήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε 12 ξένες γλώσσες, με σκοπό να προσεγγίσει όλους τους ξένους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Φυσική συνέχεια του επιτυχημένου αυτού εγχειρήματος είναι το σημερινό αυτόνομο πρόγραμμα "ΦΙΛΙΑ" στους 665 χιλιοκύκλους στα μεσαία.

Στόχος του είναι, αφενός να επιτρέπει στους μετανάστες από 121 χώρες συνολικά να διατηρούν την επαφή με τον τόπο προέλευσης τους και να ενημερώνονται καθημερινά στη δική τους γλώσσα, αφετέρου ο "ΦΙΛΙΑ" λειτουργεί σαν μέσο εξάλειψης των προκαταλήψεων και των ξενοφοβικών αντιλήψεων που συχνά οδηγούν σε φαινόμενα ρατσισμού όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο "ΦΙΛΙΑ" στοχεύει να καλλιεργήσει αμοιβαία αισθήματα αποδοχής και αλληλεγγύης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, αποσκοπώντας μέσα από την ενημέρωση και βέβαια τη μουσική να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται Φιλία των λαών.

Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης η γλώσσα αποτελεί για τους λαούς το βασικό στοιχείο υπόστασης και διαφορετικότητας.

Το ραδιόφωνο δεν μπορεί ίσως να επηρεάσει δραστικά τις πολύπλοκες συνθήκες που προκαλούν το φαινόμενο της μετανάστευσης, μπορεί όμως να συμβάλλει θετικά για ένα περιβάλλον όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν ευδοκιμούν.

Ο "ΦΙΛΙΑ" μιλά σε 12 γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αραβικά, ισπανικά, ρώσικα, ρουμάνικα, τούρκικα , σερβοκροάτικα, βουλγαρικά, αλβανικά, και πολωνικά. Μεταδίδει ελληνικά και ξένα δελτία ειδήσεων. Ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ από τις πηγές των προβλημάτων, καθώς επίσης αναλύσεις και σχόλια σύμφωνα πάντα με τον αντικειμενικό λόγο της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Αξίζει να επισημανθεί η σημαντική συμφωνία - προσφορά με το BBC World Service, το RFI, την DW, καθώς επίσης η συνεργασία μας με εθελοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως είναι οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" και οι " Γιατροί του κόσμου".

Ο "ΦΙΛΙΑ" εκπέμπει επίσης στα βραχέα 05.00-10.00 στην συχνότητα των 11645 χιλιοκύκλων.
© LogFM.com, 2009-2024 (2024-04-04,22:38:35)