Language:
Listen radio onlineSrbija GlasSrbije


Srbija GlasSrbije
Rating :5.00
 


Last updated:
0000-00-00 00:00:00
Country: SerbiaListen to radio stations broadcasting from Serbia
City: Belgrade
Address: Hilandarska 2, 11000
FM (MHz): 100.4
Genre: Talk
Phone: + 381113244455
E-mail: radioju@sbb.co.yu
Website:  www.glassrbije.org
Description: Međunarodni Radio Srbija je jedina radio-difuzna stanica u zemlji koja preko kratkih talasa emituje program u sve delove sveta na dvanaest jezika: srpskom, za našu dijasporu, zatim na engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom, španskom, arapskom, albanskom, grčkom, italijanskom, mađarskom i kineskom.

Međunarodni radio Srbija svakodnevno program emituje preko kratkih talasa i 24 sata preko satelita na srpskom i 11 stranih jezika. Na srpskom, za našu dijasporu, pored informativno - političkih emisija, dnevničkog tipa, u 12.00, 15.30 i 21.30, mogu se slušati, prema programskoj shemi, i emisije u kojima se detaljnije govori o svim važnijim pojavama i događajima u zemlji, o kulturnoj baštini, tradiciji i običajima, turizmu i ekologiji, aktuelnostima iz oblasti kulture i sporta, o dešavanjima u dijaspori, aktivnostima koje se tiču odnosa sa maticom i drugim temama koje donose vreme i ljudi, a posebno o onima koje predlažu slušaoci širom sveta.

Na stranim jezicima, svi ti sadržaji emituju se u polučasovnim emisijama mozaičkog tipa, koje imaju po dva izdanja kao i reprize.

Emisije Međunarodnog radija Srbija mogu se slušati i na sajtu www.glassrbije.org koji postoji već deset godina, a u novembru 2007. godine izrađen je novi uz korišćenje najsavremenijih programa. Novi sajt, veoma pregledan, savremen i informativan već je pobrao komplimente posetilaca, kao i stručne javnosti. Na njemu se mogu pročitati i čuti informacije iz svih oblasti, od politike, preko privrede, kulture, običaja i tradicije do sporta. Tako, svakodnevno, do slušalaca i posetilaca sajta Međunarodnog radija Srbija, preko Interneta, stižu novosti iz Srbije, regiona i sveta, na dvanaest jezika, a na više od dve i po hiljade stranica. Vesti i ostali sadržaji sa sajta Međunarodnog radija Srbija prenose i citiraju mnogi domaći i inostrani sajtovi, a ne mali broj je onih sajtova na kojima je postavljena direktna link veza ka sajtu Međunarodnog radija Srbija.

Međunarodni Radio Srbija je jedna od najstarijih kratkotalasnih radio stanica, a osnovan je šest godina pre Glasa Amerike. Emitovanje programa za inostranstvo počelo je 8. marta 1936. godine u Kraljevini Jugoslaviji, a neposredan povod za osnivanje kratkotalasnog radija bila je potreba suprotstavljanja fašističkoj propagandi. U novembru 1941. godine, za vreme okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu, počela je rad SLOBODNA JUGOSLAVIJA, koja je do 1945. godine emitovala program iz grada Ufe na Uralu. Od 1945. godine program za inostranstvo emituje se u okviru Radio Beograda. Rešenjem vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije, osnovana je RADIO JUGOSLAVIJA koja je, u tom statusu, radila do januara 1954. godine, kada Radio Beograd ponovo preuzima emitovanje programa za inostranstvo. Odluka o osnivanju informativne radne organizacije Radio Jugoslavija doneta je 26. januara 1977. , a radio, kao posebna institucija, počinje rad 2. februara 1978. godine.

Duga i burna istorija jedinog kratkotalasnog radija u Srbiji koji emituje program za dijasporu i svet, krajem 90-tih pod režimom Slobodana Miloševića, beleži informativni sumrak. Nakon promena 5. oktobra 2000. godine, Međunarodni Radio Srbija vraća se normalnom radu, rukovođen težnjom za dostizanjem visokih profesionalnih standarda.

U uslovima stalne finansijske i materijalne oskudice nije bilo jednostavno proteklih godina ostvarivati zamišljeno. Dotrajalost tehničke baze, nedostatak sredstava za obnovu, a i manjak razumevanja značaja informisanja inostrane javnosti i dijaspore preko kratkih talasa, znatno su usporili realizaciju plana razvoja Međunarodnog radija Srbija. Uz velike napore tokom 2007. godine obnovljeni su snažni predajnici u kratkotalasnom centru u Bijeljini, počelo je emitovanje programa preko satelita i izrađena je nova prezentacija na Internetu. Zahvaljujući tome, Međunarodni radio Srbija ponovo može da vrati svoj slogan TAMO GDE SE NE ČUJEMO, SIGURNO JE KRAJ SVETA, koji je godinama bio znak raspoznavanja za brojne slušaoce na svim meridijanima.

Tokom proteklih godina u redakciju Međunarodnog radija Srbija stiglo je na hiljade pisama slušalaca iz dijaspore i celog sveta, a stižu i danas. U njima se iznose pohvale, sugestije i pitanja, a najčešća konstatacija je da upravo preko talasa Međunarodnog radija Srbija dobijaju najkompletnije informacije o dešavanjima na ovim prostorima, kao i odgovore na brojna pitanja. Pitanja najčešće postavljaju naši ljudi iz dijaspore, a najviše ih interesuju nova zakonska rešenja u različitim oblastima, uslovi za ulaganje kapitala u Srbiji, predlozi destinacija za odmor, učešće u značajnijim humanitarnim aktivnostima kao i pitanja koja se odnose na oblasti tradicije i običaja. Redakcija neguje dobre odnose sa slušaocima, jer tako ima povratnu informaciju o slušanosti programa, ideje za njegovu realizaciju, ali i podsticaj da i dalje u svet šalje informacije iz Srbije, jer su i pisma slušalaca svojevrsna potvrda o neophodnosti postojanja Međunarodnog radija Srbija.


Related Stations:


Comment:


Listen online Srbija GlasSrbije

Windows Media Player

Install WMP


Station not playing? Try to open ASX file on your computer - listen.asx

open player in new windowFavorites